Magyar főoldal | Angol főoldal

Napközbeni forint elszámolás

A „4 órás szabály”

2012. július 1-jétől kedvező változások lépnek életbe az elektronikus úton kezdeményezett belföldi forintátutalások feldolgozásában:

A Magyar Nemzeti Bank rendelete szerint az úgynevezett „4 órás szabálynak” megfelelően a pénzforgalmi szolgáltatók 2012. július 1-jétől biztosítják, hogy az ügyfelük által az ún. tárgynapi (vagyis aznapi) teljesítésre meghatározott időszak alatt (a végső benyújtási határidőig) elektronikus úton benyújtott belföldi, konverziót nem igénylő forintátutalás a befogadástól számított legkésőbb 4 órán belül jóváírásra kerüljön a kedvezményezett pénzforgalmi szolgáltató számláján. A rendelet másik rendelkezése pedig garantálja, hogy az így továbbított átutalás összege haladéktalanul a kedvezményezett rendelkezésére álljon.

Az alábbi belföldi megbízásokra nem vonatkozik a „4 órás szabály”:

Vagyis ezek a megbízások a továbbiakban is a jelenleg érvényben lévő elszámolási rendszerben (T+1 napon) kerülnek elszámolásra:

I. Módosulnak a végső megbízásbenyújtási határidők

2012. július 1-jétől a napközbeni elszámolási rendszer működéséhez igazodva a Bank a konverzió nélküli, CitiDirect® Online Banking rendszeren keresztül benyújtott forintátutalások esetén 15 órára, CitiConnect for Files alapú benyújtás esetén 13:30-ra módosítja a végső megbízásbenyújtási határidőket. A papíralapú GIRO átutalások megbízásbenyújtási határideje nem módosul.