Magyar főoldal | Angol főoldal

Budapest, 2023. május 17.

A Citi Foundation további 250.000 dolláros befektetéssel támogatja a fogyatékossággal élő fiatalokat Közép-Európában

A „Felemelkedés” elnevezésű fogyatékossággal élő fiatalok jogait támogató program második szakasza Magyarországon, Bulgáriában, Csehországban, Romániában és Szlovákiában tovább folytatódik 2023-ban.

A Citi Foundation egy új, 250.000 dolláros befektetéssel bővíti az Európai Fogyatékossági Fórum (EDF) „Felemelkedés” nevű programjához nyújtott eddigi támogatását. A program a fogyatékossággal élő fiatalok képviseletét támogatja Magyarországon és további négy közép-európai országban: Bulgáriában, Csehországban, Romániában és Szlovákiában. Az új támogatással a Citi teljes befektetése a programban 500.000 dollárra nőtt.

A program új szakaszában a résztvevő országok még nagyobb figyelmet fordítanak arra, hogy fogyatékossággal élő embereket vonjanak be az oktatáshoz, szakképesítéshez és foglalkoztatáshoz való jogukat hangsúlyozó kampányokba.

„A Felemelkedés program a Citi Foundation ‘Út a Fejlődéshez’ globális munkaképesség fejlesztő kezdeményezésének része, ami a munkanélküliség visszatérő problémáját veszi célba. Az oktatáshoz, szakképzéshez és foglalkoztatottsághoz való hozzáférés egy különösen nagy kihívás a fogyatékossággal élő fiatalok számára, akiknek fizikális és pénzügyi akadályokkal is meg kell küzdeniük, hogy felsőoktatásban részesüljenek és munkát találjanak. Biztos vagyok benne, hogy a munkánk az EDF-fel segít még több fogyatékossággal élő fiatalt bevonni a mozgalomba, és segíteni fogja a helyi fogyatékossággal élő embereket képviselő szervezeteket a tagok támogatásában,” mondta Munir Nanji, a Citi közép-európai vezetője.

„A fogyatékossággal élő fiatalok aktív részvétele kulcsfontosságú ahhoz, hogy a mozgalom hűen tükrözze az összes, fogyatékos ember igényeit és reményeit,” mondta Yannis Vardakastanis, az EDF elnöke. „Olyan bizonytalansággal és változásokkal teli időkben, mint amit a pandémia vagy az új technológiák elterjedése okoznak, fontosabb mint valaha, hogy tovább építsük, amit a projekttel eddig elértünk. Nagyon hálásak vagyunk a Citi Foundation támogatásáért, ami segít abban, hogy munkánkkal képviseljük a fogyatékkal élő fiatalok érdekeit és ezáltal egy befogadóbb jövőt építsünk.”

2022-ben, az első szakaszban, a program több mint 700 ember számára biztosított képzést a fogyatékkal élők jogairól. A kampány által elért emberek 82%-a él a fogyatékosság egy formájával, 55%-uk fogyatékkal élő fiatal, 54% nő. A helyi körülményekre alakított projekteken keresztül a kezdeményezés az összes résztvevő országban meghaladta a várt ereményeket a társadalmi mozgalom építésében a fogyatékkal élő fiatalok körében.

Egy tucat résztvevő csatlakozott képzésekhez olyan témákban mint az önálló élet, emberi jogok, és érdekképviselet az Európai Unióban. A projekt keretein belül Románia egy mélyreható nemzeti kutatást indított több mint 200 fogyatékkal élő fiatal bevonásával. Szlovákia sikeresen frissítette az NROZP-t brand identitását, míg Csehországban jelbeszédre tanították siket és nagyothalló emberek barátait és családtagjait. Bulgáriában a hangsúlyt szabályzati tréningekre fektették az emberi jogok védőinek, illetve egy új, fogyatékossággal élők számára hozzáférhetőbb weboldalt is készítettek. Magyarországon interaktív és mélyreható képzéseket rendeztek szabályozási, programozói és egyéb elméleti területeken. Egy tucat fiatal Brüsszelbe is ellátogatott, hogy részt vegyenek egy többnapos konferencián a fiatalokról és emberi jogokról Európában.

Az EDF öt nemzeti szervezettel együttműködve hajtja végre a project következő fázisát, melyek egyenlő arányban részesülnek a pénzügyi támogatásból, hogy a program céljait helyi tevékenységeikkel megvalósítsák:

  1. Bulgária: Национално представителните организации на и за хора с увреждания (NCDPB, a Fogyatékossággal Élők Bolgár Nemzeti Tanácsa)
  2. Csehország: Národní rada osob se zdravotním postižením ČR (NRZP ČR, a Fogyatékkal Élők Cseh Nemzeti Tanácsa)
  3. Magyarország: Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ)
  4. Románia: Consiliul National al Dizabilitatii din Romania (CNDR, Román Nemzeti Fogyatékosügyi Tanács)
  5. Szlovákia: Národná rada občanov so zdravotným postihnutím v SR (NROZP, Szlovák Fogyatékosügyi Tanács)

Citi Foundation
A Citi Foundation célja, hogy a gazdasági fejlődést támogatva javítson az alacsony jövedelmű közösségek életén az egész világon. Olyan erőfeszítéseket támogatunk befektetéseinkkel, melyek elősegítik a pénzügyi integrációt, állásokat teremtenek a fiatalok számára, és újragondolják hogyan lehet gazdaságilag aktív közösségeket építeni. A Citi Foundation “Több, mint Jótékonyság” megközelítésével a Citi és a Citi munkatársainak óriási tapasztalatát használja arra, hogy küldetését elérje és ösztönözze az innovációt és a progresszív gondolkodást.

Citi
A Citi kiváló banki partner a határokon átnyúló igényekkel rendelkező intézmények számára, globális vezető vagyonkezelésben és megbecsült lakossági banki szolgáltató hazai piacán, az Egyesült Államokban. A Citi több mint 160 országban és közigazgatási területen kínálja a pénzügyi termékek és szolgáltatások széles skáláját vállalati, állami, befektetői, intézményi és magánügyfeleknek.

További információ: www.citigroup.com | Twitter: @Citi | LinkedIn: www.linkedin.com/company/citi | YouTube: www.youtube.com/citi | Facebook: www.facebook.com/citi

Európai Fogyatékosügyi Fórum
Az Európai Fogyatékossági Fórum (EDF) egy esernyőszervezet, amely Európaszerte több mint 100 millió fogyatékkal élő ember érdekeit védi és képviseli. Az EDF egy független civil szervezet, amely összeköti az Európában működő fogyatékügyi képviseleti szervezeteket. Az EDF-et fogyatékkal élő emberek és családjaik működtetik, hogy a fogyatékkal élők érdekeinek hangot adjanak Európában. További információ: www.edf-feph.org | Twitter: @MyEDF