Magyar főoldal | Angol főoldal

2022. február 3.

A Citi Foundation 250 ezer dollárral járul hozzá az Európai Fogyatékosügyi Fórum

Az új, “Mozgalom a közép-európai fogyatékossággal élő emberekért” elnevezésű program 2022-ben indul Magyarországon, Bulgáriában, Csehországban, Romániában és Szlovákiában

BUDAPEST – A Citi Foundation a mai napon bejelentette a“Mozgalom a közép-európai fogyatékossággal élő emberekért” elnevezésű új közösségi programjának elindítását öt közép-európai országban: Magyarországon, Bulgáriában, Csehországban, Romániában és Szlovákiában. A program az Európai Fogyatékosügyi Fórummal (EDF) együttműködésben valósul meg, mely egy olyan jelentős non-profit ernyőszervezet, amelyet fogyatékossággal élő emberek és családtagjaik működtetnek több, mint 100 millió európai fogyatékossággal élő ember érdekeinek védelmében.

A program közép-európai, fogyatékos embereket képviselő szervezeteket fog támogatni olyan kapacitásfejlesztési területeken, mint a fogyatékos embereket elérő kommunikációs csatornák kiépítése, az uniós szintű nemzetközi programokhoz és előírásokhoz történő hozzáférés biztosítása, valamint a fiatalok számára fejlődési lehetőségek nyújtása. A fent említett országokból 5 fogyatékos embereket képviselő szervezet, valamint összesen 150 ember közvetlen támogatása valósul meg a program által, akik jobban megismerhetik jogaikat és lehetőségeiket, az uniós finanszírozási forrásokat és programokat, valamint a kapcsolatépítést segítő eseményeket. A Citi Foundation 250 ezer dollárt adományoz a program céljainak megvalósítására, amiből az 5 érintett ország – köztük Magyarország - egyenlő arányban részesül.

Magyarországon a program a Fogyatékos Emberek Szervezetei Tanácsának tevékenységét (FESZT) fogja támogatni 50 ezer dollárral: a fogyatékossággal élő emberek érdekében végzett tevékenységük kapacitásnövelésében, a kommunikációs rendszereik fejlesztésével, helyi törvények és szabályozások elemzéséhez történő szakértői hozzájárulással, EU-s érdekképviselethez és támogatásokhoz kapcsolódó képzésekkel, valamint a fiatalok elérésének segítésével.

„A fogyatékossággal élő emberek közel sem kapnak elég támogatást a közép-európai társadalmakban. Elfogadhatatlan arányban élnek közülük bizonytalan körülmények között, a társadalom peremén. Nagyon fontos, hogy segítsük a fogyatékossággal élő emberek elfogadottságát a társadalmon belül. Emellett a Citi-nél elkötelezetten támogatjuk őket abban, hogy tisztában legyenek a jogaikkal, hogy jobban tudják érvényesíteni azokat, és rendelkezzenek a megfelelő eszközökkel ennek eléréséhez. Ez az ambiciózus program egy fontos társadalmi kihívás leküzdését tűzte ki célul és büszke vagyok rá, hogy a Citi elindult ezen az úton Közép-Európában” – mondta el Munir Nanji, a Citi közép-európai régiójának vezetője.

Veronika Spanarova, a Citi Magyarország vezérigazgatója hozzátette: “Megtiszteltetés számomra, hogy olyan vállalatnál dolgozhatok, ahol az egyenlő esélyek biztosítása a legfontosabb értékek közé tartozik, és a szervezet aktívan tesz is ennek a megvalósításáért. A Citi Magyarországnál a megváltozott munkaképesség témája köré szerveződő önkéntes munkavállalói csoportunk tagjai (Disability Network) információátadással, érdekképviselettel, közösségépítéssel és erőforrásteremtéssel foglalkoznak, annak érdekében, hogy a Citi a fogyatékossággal élő emberek körében népszerű munkahelyválasztás legyen. Az erőfeszítéseiknek köszönhetően 2021-ben harmadszor is megkaptuk a Fogyatékosság-barát Munkahely Elismerést. Nagyonvárjuk, a Fogyatékos Emberek Szervezetei Tanácsának támogatásával kapcsolatos program indulásátt, hogy ezzel az adománnyal, valamint kollégáim önkéntes munkájával hozzájárulhassunk tevékenységeik megvalósításához.”

“A fogyatékossággal élő emberek európai mozgalmának erősítése, valamint a fogyatékossággal élő fiatalok elérése az EDF kiemelt prioritásai közé tartoznak. A fiatalokat kiemelten nehezen érintette a pandémia. Az EDF elkötelezetten dolgozik tagjaival annak érdekében, hogy a fogyatékossággal élő emberek tisztában legyenek a jogaikkal, és érvényesíteni is tudják azokat. Európa erősebb és befogadóbb lesz, ha mindannyiunk számára biztosított a részvétel. Üdvözöljük a Citi Foundation mély elköteleződését a munkánk támogatása iránt” – fűzte hozzá Yannis Vardakastanis, az EDF elnöke.

A program a Citi Foundation globális kezdeményezése, az ‘Út a fejlődéshez’ program részeként valósul meg, mely készségfejlesztéssel igyekszik hozzájárulni a fiatalkori munkanélküliség szűnni nem akaró problámájának kezeléséhez. A Citi Foundation filantróp befektetései, a Citi kollégák önkéntes munkája, a Citinél elérhető karrierutak, valamint kutatások segítségével az ‘Út a fejlődéshez’ célja megoldást nyújtani a nem megfelelő készségek okozta nehézségekre, valamint biztosítani a fiatalok számára - különös tekintettel a társadalom peremén élő közösségek tagjaira – azokat a készségeket és kapcsolatokat, amik segítségével alkalmazkodni tudnak a gyorsan változó gazdasághoz. A program 2014-es indulása óta a Citi Foundation több, mint 330 millió dollárral támogatta globálisan a munkaerő felkészítését.