Magyar főoldal | Angol főoldal

A Citi-Junior Achievement Diákvállalkozás Program több mint kétezer fiatalnak ad lehetőséget a vállalkozások világának megismerésére

2015. október 28.

Budapest. Országszerte több mint kétezer középiskolás diák alapozhatja meg gazdasági ismereteit és fejlesztheti vállalkozói készségeit a 2015 októberében induló Citi-Junior Achievement Diákvállalkozás Program keretében. A Citi Alapítvány 85 ezer dolláros támogatásával létrejövő program megvalósítását a Citi Magyarország több mint 30 önkéntes dolgozója is segíti. A következő nyolc hónap során a diákcsapatok valós körülmények között fogják gyakorolni egy vállalkozás megalapítását, illetve folyamatos fejlesztését, így tapasztalati úton sajátíthatják el egy fenntartható vállalkozás működtetésének alapjait. A program hozzájárul a fiatalok munkavállalói készségeinek fejlesztéséhez, és jövőbeli karrierjük megalapozásához.

„Nagyon örülünk, hogy a Citi Magyarország támogatásával idén elindíthatjuk ezt a programot. Egyik fontos küldetésünk, hogy kialakítsuk a fiatalokban a vállalkozói szellemet. Célunk, hogy kreativitásukat és kezdeményezőkészségüket fejlesszük, illetve arra ösztönözzük őket, hogy megvalósítsák üzleti ötleteiket. Ez a program egyrészt inspirálja a középiskolás diákokat, másrészt felkészíti őket arra, hogy a problémák megoldása során használják a bennük rejlő vállalkozói szellemet, ezzel is megalapozva jövőjüket, miközben hozzájárulnak egy társadalmi és környezeti szempontból is fenntarthatóbb világ kialakításához.” – mondta M. Gergely Orsolya, a Junior Achievement Magyarország ügyvezető igazgatója.

„A Citi Alapítvány kiemelt figyelmet szentel a fiatalok munkahelyteremtését katalizáló programokra, miközben küldetését teljesítve a hátrányos helyzetű közösségek gazdasági fejlődésének előmozdításán, illetve e közösségek tagjai életszínvonalának emelésén dolgozik világszerte. A Citi Magyarországnál hasznosítani tudjuk páratlan globális hálózatunk tudásbázisát, valamint önkéntes dolgozóink széles körű szakmai ismereteit és tapasztalatait, ezzel támogatva, hogy minél több gazdasági lehetőség nyíljon a magyar fiatalok számára.” – tette hozzá Hencz Éva, a Citi Magyarország média- és közösségi kapcsolatokért felelős vezetője.

A program egyedülálló Magyarországon szemléletét, módszereit és eszközeit tekintve, mivel egy gyakorlati, élményalapú tanulási folyamatot tesz lehetővé. A program részeként a fiataloknak meg kell valósítaniuk üzleti ötletüket egy diákvállalkozás formájában, valamint létre kell hozniuk saját termékeiket vagy szolgáltatásaikat, amelyeket értékesíteniük is kell. Ezáltal a középiskolás diákok első kézből szerezhetnek tapasztalatokat egy vállalkozás indításával és működtetésével kapcsolatban. A programban nyertes diákvállalkozás fogja képviselni Magyarországot a Junior Achievement Europe által jövő nyáron Svájcban rendezendő „Az Év Diákvállalkozása” régiós versenyen.

A programban résztvevő diákok a számukra szervezett országos és régiós vásárokon árusíthatják termékeiket és szolgáltatásaikat, és felmérhetik üzleti sikerüket. Emellett, a vállalkozási Roadshow programjain is részt vehetnek, ahol az üzleti tervezés, az értékesítés és marketing terén bővíthetik vállalkozói ismereteiket. A Roadshow célja, hogy népszerűsítse a fiatalok körében a vállalkozói szellemet, amelyhez sikeres, helyi vállalkozók meghívásával is hozzájárulnak. 100 tanár vesz részt a Junior Achievement Magyarország szakemberei által tartott tanártréningeken. A képzés célja, hogy biztosítsa a pedagógusok számára azt a háttértudást, aminek birtokában magabiztosan segíthetik a diákvállalkozók munkáját az év során.

Vissza a Sajtószobába