A „The Wilsons Rt.” diákvállalkozás képviselte Magyarországot a Citi Alapítvány támogatásával szervezett Az év európai vállalkozása címért zajló versenyen

2013. szeptember 10.

A budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnázium The Wilsons Rt.-t működtető 12 fős diákcsoportja 35 ország több mint 250 diákvállalkozójával együtt szállt versenybe Az év európai vállalkozása 2013 címért a londoni Wembley-ben július 17–19. között. A programot a Junior Achievement és a Young Enterprise alapítványok közösen szervezték a Citi Alapítvány támogatásával.

A Young Enterprise és partnerszervezete, a Junior Achievement Europe évről évre Európa egyik legnagyobb presztízsű üzleti versenyprogramját szervezi meg diákok számára, amelynek keretében a kontinens leginnovatívabb és legkreatívabb minivállalkozásai mutatkoznak be. Az idei nyertes a „3 Little Pigs” nevű észt vállalkozás, amely a tudományos ismereteket látványos show keretében hozza közelebb a 6–12 év közötti gyermekekhez.

Aftab Ahmed, a Citi Magyarország vezérigazgatója elmondta: „A jövő gazdasági növekedésének előmozdítása azoknak a fiataloknak a kezében van, akik a munka világában a sikerhez szükséges készségekkel rendelkeznek. Az eredményes karrierépítéshez elengedhetetlen kompetenciák nagy részét azonban elsősorban nem a tanórákon, nem az elméleti képzés keretében lehet elsajátítani, hanem sokkal inkább a gyakorlati tapasztalatszerzés útján. A Junior Achievement Az év európai vállalkozása programja éppen a gyakorlat terén segít a fiataloknak, ezért tud olyan nagy hatást elérni. A Citi Alapítvány örömmel támogatja a Young Enterprise és a Junior Achievement programját, hiszen tudjuk: azáltal, hogy fiatalok ezreinek jövőjébe fektetünk be, egyben saját vállalatunk, illetve a közösségek jövőjét is építjük.”

Hann Flóra, a The Wilsons Rt. egyik tagja így számolt be a tapasztalatairól: „Vállalkozásunkkal a fenntartható környezet és az újrahasznosítás fontosságára szeretnénk felhívni a figyelmet. Használt teniszlabdákat alakítunk át kis tárolókká, és díszítjük őket rengetegféle módon. Legújabb kollekciónk fő témája a tolerancia és a különböző kultúrák elfogadása. Vállalkozásunk létrehozása és működtetése során nemcsak vállalkozási alapismereteket sajátítunk el, hanem számos, a jövőbeli boldogulásunkat segítő készséget is szerzünk. A megmérettetésre az egész csapat hihetetlen erőfeszítéssel és koncentrációval készült, mindannyiunk számára igazán nagy kihívást jelentett, és életre szóló élményeket hozott ez a verseny.”

A verseny célkitűzése, hogy rávilágítson a különböző hátterű fiatalok tehetségére, illetve megmutassa, mire képesek, amikor rendelkeznek a megfelelő készségekkel, és csapatban együtt dolgoznak. Kitűnő alkalom arra is, hogy találkozhassanak egymással azok a fiatalok, akik a vállalkozási ismereteket oktató civilszervezetek és az üzleti mentorok segítségével tovább fejleszthették a csapatmunkához kapcsolódó, a problémamegoldó, a kommunikációs, a személyes és az üzleti készségeiket.

A Wembley-ben tartott esemény mindemellett foglalkozott az Európában tapasztalható fiatalkori munkanélküliség problematikájával is: a Globális Vezetői Fórumon Európa legnagyobb munkáltatóinak, így többek között a Citi, a Hyundai és a Hewlett-Packard vezetői beszélgettek az állami, illetve a magánszektor, valamint az oktatási intézmények együttműködési lehetőségeiről az európai fiatalok körében egyre növekvő – jelenleg mintegy 5,6 millió fiatalt érintő – munkanélküliség visszaszorítása érdekében.