Magyar főoldal | English Mainpage

Négy kiemelkedő teljesítményű vállalkozást díjazott a NESsT és a Citi Magyarország a 2012/2013. évi Társadalmi Vállalkozásfejlesztő Versenyükben

2013. szeptember 5.

A díjazottak összesen 41 ezer dollár értékben kapnak támogatást társadalmi vállalkozásuk elindításához vagy továbbfejlesztéséhez, és válnak jogosulttá üzleti tanácsadásra

A Réthy Fashion Kft., a Családbarát Város Szociális Szövetkezet, a Li-Ko 97’ Kft. és a BEN-Team Bt. kiemelkedő teljesítményét díjazták a 2012/2013. évi NESsT–Citi Társadalmi Vállalkozásfejlesztő Programban. A vállalkozások képviselői szeptember 4-én vették át a legjobb társadalmi vállalkozásnak járó díjat Aftab Ahmedtől, a Citi Magyarország elnök-vezérigazgatójától és Horváth Annától, a NESsT magyarországi vezetőjétől.

Aftab Ahmed, a Citi Magyarország elnök-vezérigazgatója a díjátadón elmondta: „A Citi társadalmi felelősségvállalási programjainak szerves része az olyan vállalkozások fejlesztése, amelyek üzleti tevékenységük során kiemelt hangsúlyt helyeznek egy-egy társadalmi probléma megoldására. Azáltal, hogy a társadalmi vállalkozásokat támogatjuk a fenntartható működés megvalósításában, egyben új munkahelyek, illetve kereseti lehetőségek megteremtéséhez is hozzájárulunk.”

Tizenöt társadalmi vállalkozás vett részt a NESsT tíz hónapos programjában, amelynek keretében a vállalkozók üzleti tervezési képzésben, valamint személyre szabott tanácsadásban részesültek, és olyan finanszírozási módszerekkel ismerkedtek meg, amelyekkel javíthatják pénzügyi lehetőségeiket, és elősegíthetik társadalmi céljaik megvalósítását. A NESsT és a Citi a program végén a legmagasabb színvonalú üzleti terveket elkészítő három vállalkozást jutalmazta összesen 21 ezer dollár értékű díjjal, ezzel is hozzájárulva üzleti koncepciójuk beindításához, illetve vállalkozásuk továbbépítéséhez. Velük együtt összesen négy vállalkozás került be a NESsT Portfólióba, ahol egy éven át üzleti tanácsadásban és további készségfejlesztésben részesülnek, amelynek összértéke meghaladja a 20 ezer dollárt.

Horváth Anna, a NESsT magyarországi vezetője elmondta: „Nagyon örültünk, hogy az idei program résztvevői is igen nagy lelkesedést és elkötelezettséget mutattak a felkészülés és a tanulás hónapjaiban. Nehéz volt a döntést meghozni, de úgy érzem, hogy jól választottunk, hiszen a négy díjazott vállalkozás amellett, hogy valóban magas színvonalú üzleti tervet készített, egyben a társadalmi hatás tekintetében is igen jelentős potenciállal rendelkezik. Mégpedig a programunk által leginkább támogatott területen, amely a hátrányos helyzetű és alacsony jövedelmű társadalmi csoportok segítése akár a foglalkoztathatóságuk növelésén, akár megélhetési lehetőségeik javításán, akár a technológiai megoldásokhoz való hozzáférésük elősegítésén keresztül.”

Réti Éva, a díjat nyert Réthy Fashion Kft. képviselője így foglalta össze véleményét a programról: „Nagyra értékeljük a NESsT és a Citi munkatársainak szakmai segítségét, amit a program tíz hónapja alatt kaptunk. A közös munka révén sikerült beazonosítani erősségeinket és gyengeségeinket, és olyan stratégiát tudtunk kialakítani, amelynek segítségével reményeink szerint társadalmi vállalkozásunk fenntartható növekedésnek indulhat.”

A 28 citis önkéntes fontos feladatot látott el a program folyamán: az üzleti tervek értékelőiként és a vállalkozások mentoraiként működtek közre.

A NESsT–Citi Társadalmi Vállalkozásfejlesztő Program a Citi Alapítvány támogatásával valósul meg, s a 2013/2014. évi program és versenypályázat meghirdetésével szeptemberben tovább folytatódik.

A díjazott – finanszírozásban és egyéves üzletfejlesztésben részesülő – vállalkozások:

Réthy Fashion Kft. (Budapest) – díj: 7 ezer dollár. A Réthy Fashion Kft. egyedi tervezésű, divatos és kedvező árú ruházati termékeket készít kidobásra ítélt farmeranyagok újrahasznosításával. A ruhaanyagok összegyűjtését és válogatását hátrányos helyzetű munkavállalók végzik.

Családbarát Város Szociális Szövetkezet (Budapest) – díj: 7 ezer dollár. A szociális szövetkezet egy családbarát kávézó megnyitásához és elindításához kapja a támogatást. A Budapest szívében található kávézóban olyan képzéseket tartanak majd, amelyek kifejezetten a kismamáknak segítenek a munkaerőpiacra való visszatérésben és a sikeres beilleszkedésben, az ehhez szükséges készségek fejlesztése révén.

Li-Ko 97’ Kft. (Vác) – díj: 7 ezer dollár. A társadalmi vállalkozás kísérleti projektje keretében egy egyszerű jelrendszer bevezetését tervezi Vác városában, amely mozgásukban korlátozottaknak nyújt segítséget a közterek és középületek megközelítésében. A helyi üzlettulajdonosoknak kínált szolgáltatás egyaránt magában foglalja a bejárást, az információnyújtást, a tanácsadást és a jelzések kihelyezését.

További díjazott – egyéves üzletfejlesztésben részesülő – vállalkozás:

BEN-Team Bt. (Budapest) – A BEN-Team kézműves csokoládéüzem beindítását tervezi, ahol autista munkavállalókat alkalmaz. Emellett lehetőséget biztosít arra, hogy az autizmussal élő emberek az üzemben gyakornoki program keretében ismerkedjenek a munka világával, és fedezzék fel saját képességüket az alkalmazkodásra és az integrációra.

Vissza a Sajtószobába