Magyar főoldal | English Mainpage

A Citi átveszi az ING 110 milliárd euró letétkezelt állományt képviselő letétkezelési üzletágát a Közép- és Kelet-Európa régióban

2013. április 26.

A Citi letétkezelési üzletága végleges megállapodást kötött az ING-vel annak letétkezelési üzletágának megvételére vonatkozóan hét közép- és kelet-európai piacon, amelyek jelenleg együttesen mintegy 110 milliárd euró letétkezelt állománnyal rendelkeznek. Az ING a Közép- és Kelet-Európa régió egyik vezető letétkezelője, amely a világ legnagyobb pénzügyi intézményei közül többnek is nyújt szolgáltatásokat.

A tranzakció, amely még felügyeleti jóváhagyás függvénye, kiterjed az ING helyi letétkezelési üzleteire Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon, Romániában, Oroszországban, Szlovákiában és Ukrajnában. Az ügylet lezárását követően – a bulgáriai piacra való belépéssel – a Citi letétkezelési szolgáltatói hálózata több mint 95 piacra bővül, míg saját letétkezelési fiókhálózata 62 piacra növekszik.

Az akvizíció révén a Citi a régióban – megerősített helyi jelenlétére és a Citi globális hálózatára építve – átfogó letétkezelési szolgáltatásokat nyújt az egyes országokban a befektetők, pénzügyi közvetítők és kibocsátók számára egyaránt. Emellett az ügyfelek megtapasztalhatják a folyamatok megnövekedett hatékonyságából és a különböző piacokon hozzáférhető szolgáltatások egységesítéséből származó előnyöket. Az akvizíciós ügylet részletei nem nyilvánosak. A Citi és az ING várakozásai szerint a tranzakció az alapvető ügyletzárási feltételek teljesülése és a felügyeleti jóváhagyások után 2014 első negyedévében zárul le.

„Az ING az első szolgáltatók között volt, amely felismerte a régióban rejlő kivételes lehetőségeket, majd gyorsan kiépítette üzleti hálózatát. Páratlan földrajzi lefedettsége kiváló helyi szakértelemmel párosult” – mondta Neeraj Sahai, a Citi letétkezelési üzletágának globális vezetője. „Ez a felvásárlás igazolja a Citi elkötelezettségét aziránt, hogy folyamatosan fejlesszük letétkezelési üzletágunkat, és megőrizzük vezető piaci pozíciónkat a feltörekvő országokban.”

„Ez a tranzakció egyértelműen megerősíti a Citi hosszú távú elkötelezettségét a Közép- és Kelet-Európa régió, valamint a régióban működő növekvő üzleteink iránt” – tette hozzá Zdenek Turek, a Citi Közép- és Kelet-Európa régiójának vezetője. „Ez egy jelentős befektetés, amely tovább fogja erősíteni piaci pozíciónkat, és számos szinergiát hoz létre ebben az üzletágban, amely az ügyfeleink számára is jelentős előnyökkel jár.”

A Citi letétkezelési üzletágának iparági specialistákból álló szakembercsapata kiemelt figyelemmel végzi az intézményi kibocsátók, pénzügyi közvetítők, valamint a befektetők pénzügyi és üzleti stratégiai igényeinek kiszolgálását világszerte. Személyre szabott szolgáltatásait rugalmas, modulokra épülő globális platformokon keresztül nyújtja. A Citi 13,5 trillió dollár letétkezelés alatt álló eszközállománnyal és az ágazatban a legnagyobb saját hálózattal rendelkezik, helyi szakértelmére és globális jelenlétére építve partnerként támogatja ügyfeleit befektetéseik értékének növelésében.

Vissza a Sajtószobába