Magyar főoldal | English Mainpage

A NESsT–Citibank Társadalmi Vállalkozásfejlesztő Programjain részt vevő tizenkét társadalmi vállalkozás képviselője találkozott Marc Luettel, a Citi lakossági üzletágának régióvezetőjével egy interaktív kerekasztal-beszélgetésen

2012. július 16.

Július 10-én, a NESsT–Citibank idei és korábbi Társadalmi Vállalkozásfejlesztő programjain részt vevő tizenkét társadalmi vállalkozás tizennégy vezető képviselője találkozott Marc Luettel, a Citi Európa, Közel-Kelet és Afrika régiója lakossági üzletágának vezérigazgatójával egy interaktív kerekasztal-beszélgetésen. E fórum szervezésének célja lehetőséget adni a társadalmi vállalkozások vezetői számára, hogy egy globálisan elismert üzleti vezető véleményét megismerjék a fenntartható társadalmi vállalkozások létrehozásának és fejlesztésének jelentőségéről. Marc Luet megosztotta a résztvevőkkel saját tapasztalatait az üzleti szemlélet fontosságáról a társadalmi vállalkozások életében, és válaszolt a témában feltett kérdésekre.

Marc Luet, a Citi lakossági üzletágának régióvezetője (jobbra) válaszolt a társadalmi vállalkozások képviselőinek kérdéseire

„Nagyon örültem, hogy találkozhattam a vállalkozók e tehetséges csoportjával, és megismerhettem legnagyobb problémáikat ebben a kihívásokkal teli gazdasági környezetben” – mondta Marc Luet. „Megosztottam velük néhány személyes tapasztalatomat, amelyeket az Egyesült Királyságban és Afrikában szereztem, miközben együtt dolgoztam különböző társadalmi felelősségvállalási programokban a civilszervezetekkel. Arról is beszéltem, hogy miként támogatja a Citi a társadalmilag felelős vállalkozások fejlesztését világszerte, többek között a NESsT-programokhoz hasonló projektek révén, továbbá a világ néhány fejlődő térségében megvalósított mikrofinanszírozási programokon keresztül. Személy szerint is nagyra értékelem e vállalkozások abbéli törekvéseit, hogy kritikus társadalmi problémákat oldjanak meg, és ezzel hozzájáruljanak egy fenntarthatóbb világ alakításához.”

A társadalmi vállalkozásokról

A társadalmi vállalkozások – korunk új vállalkozási formájaként – az önfenntartás és a fenntartható fejlődés érdekében kitűzött profitcélok mellett valamilyen kritikus társadalmi probléma megoldására törekednek. E vállalkozások lényege, hogy akár a civil szférában, akár az üzleti szférában működnek, valamilyen társadalmi célt is szolgálnak: a helyi közösségeket fejlesztik többek között munkahelyteremtés, egészségügyi és oktatási szolgáltatásokhoz való hozzásegítés, csökkentett energia- és erőforrás-felhasználás, illetve természetvédelmi tevékenység révén.

A július 10-i kerekasztal-beszélgetés résztvevői

A NESsT–Citibank társadalmi vállalkozásokat fejlesztő programjairól

A társadalmi vállalkozások fejlesztése világszerte a Citi támogatói stratégiájának egyik kiemelt területe. A NESsT és a Citibank 2007 óta közel 70 magyarországi társadalmi vállalkozás fejlesztéséhez járult hozzá közös programjaikon keresztül. A programokban a Citi Alapítvány pénzügyi támogatásán túl a vállalkozások számára az önkéntes citibankosok egyre növekvő tábora nyújt üzleti tanácsadást és mentorálást. A Citibank fő célja, hogy a programban részt vevő vállalkozásoknak segítsen fenntartható, biztos anyagi hátteret teremteni, új munkahelyeket létrehozni, ami a mai piaci környezetben az egyik legfontosabb prioritás.

A pályázati feltételeknek megfelelő és sikeresen pályázó társadalmi vállalkozások nyernek meghívást az átfogó üzletviteli képzést és finanszírozást nyújtó programokon való részvételre. A képzések tananyagait a NESsT dolgozta ki és magát a képzést is a NESsT szakemberei tartják. A programban részt vevő vállalkozások a piackutatás és piacelemzés, a marketing és márkaépítés, a működés és menedzsment, a pénzügyi menedzsment, valamint a társadalmi célok elérése területén fejleszthetik ismereteiket és képességeiket. A program végeredménye egy ezeket a szempontokat tartalmazó üzleti terv kidolgozása. Minden évben minden programban a három legsikeresebb üzleti tervet kidolgozó vállalkozás, illetve a NESsT portfólióban lévő vállalkozások közül a három legjobban teljesítő vállalkozás 10 ezer dolláros pénzjutalommal járó díjat nyer vállalkozásuk továbbfejlesztéséhez.

Vissza a Sajtószobába