Magyar főoldal | English Mainpage

Átadták a 2012. évi NESsT–Citibank Társadalmi Vállalkozásfejlesztő Verseny díjait a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület konferenciáján

2012. június 11.

A NESsT és a Citibank kihirdette a 2011–2012-es NESsT–Citibank Társadalmi Vállalkozásfejlesztő Verseny győzteseit. A verseny célja a Közép- és Kelet-Európában működő, kiemelkedően teljesítő nonprofit társadalmi vállalkozások munkájának elismerése. A díjakat a közép-európai kockázati- és magántőke iparág vezető szakemberei jelenlétében adták át a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) éves konferenciáján, 2012. június 7-én.

A társadalmi vállalkozások hosszú távú célja olyan kritikus társadalmi problémák megoldása, mint a munkahelyek hiánya, az alapvető egészségügyi ellátáshoz való egyenlőtlen hozzáférés, vagy a súlyos környezetszennyezés. A NESsT–Citibank Társadalmi Vállalkozásfejlesztő Verseny díjai a fenntartható módon tervezett és működtetett társadalmi vállalkozások kiemelkedő teljesítményét jutalmazzák. Ezek a szervezetek legalább kettő, de gyakran három szempontnak való megfelelés – a pénzügyi fenntarthatóság, a társadalmi és a környezeti hatás – között egyensúlyoznak.

Roxana Damaschin-Tecu, a NESsT Europe vállalkozásfejlesztési igazgatója és Batara Sianturi, a Citibank Magyarország elnök-vezérigazgatója jelentette be a győzteseket a HVCA éves konferenciáján. Mint kiemelték, a díjazott magyar, cseh és szlovák szervezetek a társadalmi problémák széles körének megoldását célozzák.

Batara Sianturi, a Citibank Magyarország elnök-vezérigazgatója (középen) a NESsT és a díjazott társadalmi vállalkozások képviselőivel

Batara Sianturi, a Citibank Magyarország elnök-vezérigazgatója a díjátadó ünnepségen elmondta: „A társadalmi vállalkozások fejlesztése világszerte a Citi támogatói stratégiájának egyik kiemelt területe. Nagyra értékeljük ezt a NESsT-tel közösen megvalósított programot, amelynek keretében a 2007-es programindulás óta eltelt hat esztendőben közel 70 magyarországi társadalmi vállalkozás fejlesztését segítettük. A programban a Citi Alapítvány pénzügyi támogatásán túl a vállalkozások számára az önkéntes citibankosok egyre növekvő tábora nyújt üzleti tanácsadást és mentorálást. Fő célunk, hogy segítsünk a programban részt vevő vállalkozásoknak fenntartható, biztos anyagi hátteret teremteni, új munkahelyeket létrehozni, ami a mai piaci környezetben az egyik legfontosabb prioritás.”

„Rendkívül elégedettek vagyunk a NESsT és a Citibank Társadalmi Vállalkozásfejlesztő Versenyének eredményeivel Magyarországon, Csehországban és Szlovákiában” – nyilatkozta Roxana Damaschin-Tecu. Látva a győztesek lelkesedését és elkötelezettségét a felkészülés és a tanulás hónapjaiban, biztosak vagyunk ezeknek a fiatal társadalmi vállalkozásoknak a sikerében” – tette hozzá. „A NESsT és a Citibank által nyújtott támogatás segíteni fogja a győztes vállalkozásokat abban, hogy kiterjesszék társadalmi hatásukat a hátrányos helyzetű közösségekben Magyarországon, Csehországban és Szlovákiában egyaránt. Mindeközben pénzügyi fenntarthatóságukat is erősíteni fogja. Valamennyiüknek gratulálunk a kiváló üzleti tervekhez és a program során elért fejlődéshez.”

A két magyarországi díjazott a Humusz Egyesület és a Kompánia Alapítvány. A Humusz a fenntartható gazdasági működést és a környezettudatos fogyasztást ösztönző környezetvédő szervezet. A 10 000 dolláros díj segítségével olyan társadalmi vállalkozást indítanak el, amely komplex szolgáltatást nyújt vállalatoknak, a szervezetet és az ott dolgozó munkatársakat egyaránt megtanítva a környezetbarát működésre. A Kompánia Alapítvány veszélyeztetett fiatalok számára kínál kortárs segítők által tartott prevenciós programokat. A 7500 dolláros díjból tanulási vagy mentális problémákkal küzdő fiatalok számára hoznak létre pszichológiai-pedagógiai központot.

A verseny csehországi díjazottjai az Amelie Egyesület és a Poradna pro Integraci Egyesület. Az Amelie rákos betegek és családtagjaik számára nyújt komplex rehabilitációs programokat, amelyek célja a betegek társadalmi kirekesztésének és elszegényedésének megelőzése. Ügyfeleiknek tanácsadást és támogatást adnak, hogy a megterhelő orvosi kezelések után könnyebben visszatérjenek a normál életbe. A 9000 dolláros jutalom segítségével oktatási központot hoznak létre a szociális és egészségügyi szektorban dolgozók számára, egyúttal növelik célcsoportjuk foglalkoztatási esélyeit. A Poradna pro Integraci Egyesület a hátrányos helyzetűek, elsősorban bevándorlók emberi jogait védő és társadalmi befogadásukat segítő szervezet. Az 5000 dolláros díjból cseh nyelvi képzést indítanak bevándorlók óvodás gyermekeinek.

Szlovákiában a Sosna Egyesület és az Áno pre život Egyesület nyerte meg a versenyt. A Sosna környezetvédő szervezet, amely jelentős múlttal rendelkezik az oktatás és a vidékfejlesztés területén. A 10 000 dolláros jutalom segítségével szakmai (kertészeti) képzéseket indítanak, illetve a megtermelt biozöldségek piacra juttatásában is segítenek. Az Áno pre život Egyesület célja a nehéz anyagi helyzetű várandós nők és anyák, valamint a családon belüli erőszakot és társadalmi kirekesztést elszenvedő nők támogatása. Társadalmi vállalkozásuk takarítószolgálat működtetését tervezi, amely ügyfeleik számára is munkahelyet teremt.

A fenti szervezetek mindegyike jelentős társadalmi és pénzügyi potenciállal rendelkezik. Professzionális és elkötelezett munkatársaik, illetve önkénteseik segítségével valamennyien hozzájárulnak a társadalmi vállalkozások fejlesztéséhez és a civil szektor fenntarthatóságához.

A 2011–2012-es NESsT–Citibank Társadalmi Vállalkozásfejlesztő Verseny a NESsT küldetésének részeként közép-európai társadalmi vállalkozások erősítését célozza. A program megvalósítását a Citi Alapítvány anyagi támogatása, valamint a Citibank magyarországi, csehországi és szlovákiai munkatársainak önkéntes szakmai támogatása tette lehetővé.

A versenyre a három országban összesen 74 szervezet jelentkezett, amelyek közül 35 került be a képzési és mentorprogramba. A szakmai támogatás és a szervezetek elkötelezettsége a program végére 17 kiváló minőségű üzleti tervet eredményezett. A NESsT csapatát a Citibank és a NESsT Üzleti Tanácsadó Hálózat önkéntesei erősítették a résztvevők segítésében, valamint az üzleti tervek értékelésében. A győztesek számára a társadalmi vállalkozás beindításához a Squire Sanders ügyvédi iroda biztosít pro bono jogi tanácsadást.

Vissza a Sajtószobába