A NESsT és a Citibank Magyarország díjazta az üzleti szférában szervezett 2010/2011. évi Társadalmi Vállalkozásfejlesztő Versenyük győzteseit

Négy vállalkozás összesen 31 ezer dollárnyi támogatással fejlesztheti tovább vállalkozását, és jogosulttá válik egy egyéves üzleti tanácsadásra összesen 20 ezer dollár értékben

2011. október 18.

A NESsT és a Citibank szeptember 29-én győzteseket hirdetett az üzleti szférában megszervezett 2010/2011. évi NESsT–Citibank Társadalmi Vállalkozásfejlesztő Verseny résztvevői között. A díjakat Roxana Damaschin-Tecu, a NESsT európai vállalkozásfejlesztési igazgatója és Batara Sianturi, a Citibank Magyarország elnök-vezérigazgatója adta át. A versennyel az üzleti szférában működő társadalmi vállalkozások fejlődését kívánják elősegíteni.

A Citibank Magyarország, a NESsT és a nyertes vállalkozások képviselői a szeptember 29-én rendezett díjátadón

A NESsT meghatározása szerint a társadalmi vállalkozások kritikus társadalmi problémák megoldására jönnek létre. A társadalmi vállalkozások az üzleti szférában termékeik és szolgáltatásaik értékesítése mellett kiemelt hangsúlyt helyeznek egy konkrét társadalmi probléma megoldására, mint például a hátrányos helyzetű egyének munkához való jutásának támogatása vagy környezetvédelmi célok megvalósítása. Működésük során ezeknek a vállalkozásoknak egyensúlyt kell találniuk a profitcél és a társadalmi célkitűzések között, hogy mind a pénzügyi hasznot, mind a társadalmi hatásokat maximalizálni tudják.

16 kisvállalkozás vett részt a NESsT tíz hónapos programjában, amelynek keretében a vállalkozók üzleti tervezési oktatásban, valamint személyre szabott tanácsadásban részesültek, és olyan finanszírozási módszerekkel ismerkedtek meg, amelyekkel javíthatják pénzügyi lehetőségeiket, és elősegíthetik társadalmi céljaik elérését.

A NESsT és a Citibank a program végén a legmagasabb színvonalú üzleti terveket elkészítő négy kisvállalkozást jutalmazta összesen 30 ezer dollárt meghaladó értékű díjjal, ezzel is hozzájárulva üzleti koncepciójuk továbbépítéséhez. Ezen felül mind a négy vállalkozás jogosulttá vált a NESsT portfólión belül egy egyéves időtartamra szóló üzleti tanácsadásra és tréningre, amelynek értéke egyenként meghaladja az 5 ezer dollárt.

Batara Sianturi, a Citibank Magyarország elnök-vezérigazgatója a díjátadó ünnepségen elmondta: „A Citibank CSR-stratégiájának egyik kulcsfontosságú területe a vállalkozások gazdasági versenyképességének fejlesztése, és ez a program tökéletesen beleillik ebbe a stratégiába. A résztvevők pozitív visszajelzései megerősítenek minket abban, hogy jó úton haladunk, hiszen a NESsT-tel közös programunk innovatív megoldásokat ösztönöz, és olyan szemléletet közvetít, amely túlmutat a klasszikus jótékonysági tevékenységeken azáltal, hogy társadalmi vállalkozásokat fejleszt, amelyek számára fontos, hogy több figyelmet és elismerést vívjanak ki az üzleti szférában.”

Fodor Zsuzsa, az első díjat nyert Csimota Kiadó ügyvezetője így foglalta össze véleményét a programról: „A NESsT és a Citibank közös pályázata fantasztikus lehetőség volt számunkra, hiszen a közel egyéves tréning alatt rengeteget tanultunk magunkról, a cégünkről, a korlátainkról és a lehetőségeinkről. A legnagyobb tanulság az volt számunkra, hogy a társadalmi szerepvállalás és a sikeres vállalkozás nem összeférhetetlen dolgok. Ezúton szeretnénk köszönetet mondani a NESsT munkatársainak, illetve a Citibank önkénteseinek a türelmükért, a kedvességükért és a segítőkészségükért.”

„Nagyon örültünk, hogy ilyen sok kreatív és jó kezdeményezéssel találkoztunk az idén. Nehéz volt a döntést meghozni, hiszen nagyon sok munkát belefektetve magas szintű üzleti terveket dolgoztak ki a vállalkozások, de úgy érzem, hogy a négy díjazott vállalkozás jól tükrözi a jelenlegi társadalmi igényeket, és hogy azokra az innovatív üzleti megoldások hogyan tudnak választ adni. Manapság egyre több vállalkozó ismeri fel, hogy egy társadalmi vállalkozás létrehozásával a profitszerzés mellett valamilyen kritikus társadalmi probléma megoldását is megcélozhatja” – tette hozzá Roxana Damaschin-Tecu, a NESsT európai vállalkozásfejlesztési igazgatója.

Az üzleti szférában működő vállalkozások számára szervezett 2010/2011. évi NESsT–Citibank Társadalmi Vállalkozásfejlesztő Verseny a Citi Alapítvány támogatásával valósult meg. A program folytatódik: a 2011/2012. évi verseny októberben kerül meghirdetésre.

A 15 citibankos önkéntes fontos feladatot látott el a program folyamán: az üzleti tervek értékelőiként, a vállalkozások mentoraiként és a tréningek során néhány témában társelőadóként működtek közre. Leginkább a program módszere fogta meg az önkénteseket, és mindannyian elismerték, hogy ők maguk is rengeteget tanultak a vállalkozásoktól.

A díjat nyert vállalkozások:

Katordór-Csimota Gyermekkönyvkiadó Kft. (Budapest) – díj: 10 ezer dollár, továbbá 1 év üzleti tanácsadás és tréning. A Csimota 2003 óta foglalkozik gyermekkönyvek kiadásával. A kiadó létrejöttekor a magyar gyermekkönyvpiacon elsőként kívánt igényes újdonságokkal megjelenni, olyan témákat feldolgozva, amelyek a sokszínűségről, a toleranciáról vagy egyéb társadalmi kérdésekről szólnak. A kiadói tevékenység mellett elindították saját terjesztői hálózatukat Rainbow néven, amellyel a kisgyermekes szülőket és a pedagógusokat segítik plusz jövedelemhez.

eMultiCoop Szociális Szövetkezet (Szécsény) – díj: 7 ezer dollár, továbbá 1 év üzleti tanácsadás és tréning. A társadalmi vállalkozás küldetése a Szécsény kistérségben élők foglalkoztatottságának javítása, valamint az egyenlő esélyű hozzáférés biztosítása az alapvető szolgáltatásokhoz. Ennek keretén belül indították el informatikai oktatási programjukat, amelynek új elemeként internetszolgáltatást kívánnak biztosítani a kistérségben mindenki számára megfizethető módon.

Cellux Csoport (Budapest) – díj: 7 ezer dollár, továbbá 1 év üzleti tanácsadás és tréning. A csoport 2006 óta foglalkozik aktívan a környezettudatos gondolkodás elterjesztésével. Azzal a küldetéssel alakultak, hogy a korunkat érintő globális társadalmi és környezeti problémákra keressenek helyi, gyakorlati megoldásokat. Munkájuk egyik módszere a környezeti nevelés, amely az általuk használt sajátos alkotóművészeti és tárgytervezői eszközökkel kiegészülve válik különlegessé és innovatívvá. Foglalkozásaikon gyermekek és felnőttek hulladékok átdolgozásával hoznak létre új használati tárgyakat, és ezzel játékos formában járulnak hozzá a szemléletváltáshoz.

Ilona Malom Műhely Bt. (Kapolcs) – díj: 7 ezer dollár, továbbá 1 év üzleti tanácsadás és tréning. Az Ilona Malom saját fejlesztésű, művészi kivitelű, szabványos fa játszótéri eszközöket gyárt, valamint komplett játszótereket tervez és épít önkormányzatok, intézmények és magánszemélyek részére. A munka során bevonják a helyi közösséget a tervezésbe és kivitelezésbe, amivel jelentős közösségfejlesztő hatást fejtenek ki.