Hungarian | English

A kihívásokkal teli környezetben pozitív eredményt ért el 2010-ben is a Citibank Magyarország

2011. április 28.

A Citibank Magyarország a 2010-es évet is pozitív eredménnyel zárta a kihívásokkal teli gazdasági környezetben. A teljesítmény kiegyensúlyozott volt minden üzletágban, és 2011-re kedvezőek a kilátások a lakossági banki, valamint a kkv- és a nagyvállalati üzletágakban egyaránt. A bank vezetősége 2010-ben is fokozott figyelmet fordított a hitelezési veszteségek és kockázatok hatékony kezelésére minden üzletágban, miközben megőrizték az erős likviditást.

A Citibank Europe plc Magyarországi Fióktelepe adózott eredménye 10,45 milliárd forint volt 2010-ben, amely tartalmazza a banki különadót. Ez az eredmény 1,64 százalékos eszközarányos nyereséget (ROA) jelentett fióktelepi szinten, a 628,60 milliárd forint mérlegfőösszeg alapján számolva.

Batara Sianturi, a Citibank Magyarország elnök-vezérigazgatója elmondta: „Sikerrel vezettük át a bankot az igen komoly kihívásokkal teli 2010-es éven. Pozitív eredményeket értünk el, és jó lehetőségeket teremtettünk 2011-re. 2011-ben ünnepeljük magyarországi fennállásunk 25. évfordulóját, és szeretnénk megköszönni az ügyfeleink töretlen bizalmát, amely lehetővé tette számunkra a sikert az elmúlt negyed évszázadban.”

„Büszkék vagyunk arra a sok kiemelkedő eredményre és innovációra, amelyet ügyfeleink és a magyar közösség érdekeit szolgálva értünk el, illetve valósítottunk meg magyarországi működésünk 25 éve alatt. Arra is büszkék vagyunk, hogy kulcsszereplőként támogattuk Magyarország gazdasági fejlődését és modernizációját az elmúlt negyed évszázad alatt, miközben aktívan segítettük a magyarországi társadalmi közösségeket. Ez iránti elkötelezettségünket továbbra is vállaljuk. A Citibanknál páratlan globális hálózatunkat és szakértelmünket kínáljuk ügyfeleinknek Magyarországon, hiszen egyetlen versenytársunk sem rendelkezik a Citiéhez hasonló világszintű fizikai jelenléttel és méretekkel. Ügyfeleink számára így a világ összes tájáról a legjobb termékekhez, szolgáltatásokhoz és banki innovációs megoldásokhoz tudunk hozzáférést biztosítani” – tette hozzá Sianturi úr.

Díjak és elismerések

A bank elkötelezettségét a szolgáltatás színvonalának növelése és a rendszerfejlesztések iránt az ügyfelek és az iparág szereplői a különböző ügyfél-elégedettségi és az iparági felmérések pozitív eredményeivel ismerték el.

A Citibank 0 Ft-os bankszámlacsomagot 2010-ben harmadszor is elsőnek választotta a zsűri a MasterCard – Az év bankja versenyben "Az év lakossági számlacsomag terméke" kategóriában. Ilyen eredményt a verseny ötéves hazai történetében egyetlen pénzintézetnek sem sikerült még elérnie egyetlen termékével sem. A bank pénzügyi oktatás és a társadalmi vállalkozásfejlesztés iránti hosszú távú elkötelezettségét ugyancsak elismerte a külön zsűri – 2010-ben immár harmadik éve. Ez alkalommal a harmadik helyezést nyerte el "Az év társadalmilag felelős bankja" díjkategóriában.

A Citibank tavaly ötödször is elnyerte a Global Finance nemzetközi magazin "Legjobb Lakossági Internet Bank" és "Legjobb Vállalati és Intézményi Internet Bank" díjait, továbbá az emeafinance magazin immár másodszor is a Citibank Magyarországnak ítélte a "Legjobb külföldi befektetési bank" díjat. Az ügyfelek választása alapján Magyarországon, továbbá a közép- és kelet-európai régióban is a Citinek ítélték a "Legjobb bank a globális pénzforgalmi szolgáltatások terén" díjat az Euromoney 2010. évi pénzforgalmi szolgáltatásokra vonatkozó felmérésén. Ezenkívül, a pénzintézet "Top Rated" kiemelkedő minősítést ért el a Global Custodian magazin feltörekvő piacokra vonatkozó felmérésén, a "vezető ügyfelek" kategóriában.

Vállalati és intézményi üzletág

A vállalati ágazat valamennyi üzletágában kiegyensúlyozott volt a teljesítmény 2010-ben.

Treasury

A treasury-termékek széles választékát nyújtja ügyfeleinek a bank, segítve őket abban, hogy napi tevékenységüket, valamint az üzletmenetükkel összefüggő kockázataikat hatékonyan kezeljék. 2010-ben a CitiFX Pulse online kereskedési és piaci információs rendszert mind külső megjelenésében, mind funkcionalitásában továbbfejlesztették, ennek eredményeképpen folyamatosan növekszik a rendszert aktívan használó ügyfelek száma, illetve az általuk lebonyolított ügyletek forgalma. A bank továbbra is megőrizte vezető helyét a helyi piacon a derivatív ügyletek kereskedésének területén.

Letétkezelés

A letétkezelési üzletág a tavalyi év során minden tekintetben tovább növekedett. A magyar piacok iránt visszatérő befektetői érdeklődés segített abban, hogy a bank az egy évvel ezelőtti eredményhez képest két számjegyű növekedést érjen el mind a letétkezelt állomány, mind a tranzakciós volumen tekintetében. Ennek eredményeként az üzletág megőrizte eredményességét, és vezető szolgáltatóként tovább erősítette piaci pozícióit. Folytatta a termékkínálat bővítését megcélozva a nagy fejlődési potenciállal rendelkező ügyfeleket. A szélesedő termékskála és ügyfélbázis lehetővé teszi a Citibank számára, hogy a piacon várható változásokra hatékonyan tudjon reagálni.

Multinacionális ügyfelek

Kapcsolatait globális partnerei helyi leányvállalataival 2010-ben is erősítette és bővítette a Citibank, fokozott figyelmet fordítva ezen ügyfelek kiszolgálására. Tavaly elérhetővé tette számukra Citi globális vállalati terheléses kártyáit, illetve a WordLink globális pénzforgalmi szolgáltatást, tovább szélesítve általuk a hazánkban is elérhető világszínvonalú termékek és szolgáltatások körét. Az ellátásilánc-menedzsmentben egyre inkább érdekeltté váló hazai nagyvállalatokat és a multinacionális cégeket átfogó követelésfinanszírozási programokkal támogatta kockázataik hatékony kezelésében, készpénzforgalmuk optimalizálásában és versenyképességük növelésében.

Hazai nagyvállalatok

A hazai nagyvállalatok, a pénzintézetek, illetve az állam és a központi szervek igényeinek kiszolgálását végző szakembercsapat a Citibanknál az ügyfelek vállalati és pénzügyi stratégiájának támogatására specializálódott. A Citi globális jelenlétének köszönhetően az ügyfelek számára elérhető a nemzetközi tőkepiac forráskínálata és likviditása. A különböző vállalatfinanszírozási struktúrák, a tőkepiaci és befektetési banki szolgáltatások mellett az ügyfelek mindennapi pénzforgalmi igényeire is piacvezető megoldásokat kínálnak a treasury, a kereskedelemfinanszírozás, illetve a likviditáskezelés területén. A globális hálózat, a szakmai tudás és tapasztalat révén megbízható partnerként tudják támogatni az ügyfelek nemzetközi terjeszkedési stratégiáját, beleértve a tervezési szakaszban a célpiacok azonosítását és a piackutatást, míg a megvalósítás és működés szakaszában változatos pénzügyi megoldásokat – többek között nemzetközi számlaegyenleg-összevonás (cash pool) és központi treasury-szolgáltatásokat – nyújtanak.

Lakossági, és kis- és középvállalati üzletág

2010-ben is hatékonyan használta ki a bank az elmúlt két évben kiépített üzleti lehetőségeit, és kiegyensúlyozott eredményeket ért el a hitelkártya-, a betéti és befektetési, a hitel-, valamint a kkv-üzletágakban egyaránt. Értékesítési stratégiáját tovább erősítette, egyrészt a főváros kiemelt forgalmú helyeire összpontosító fiókhálózata, másrészt internetes és telefonos csatornái, valamint üzletkötői hálózata továbbfejlesztésével.

Hitelkártya üzletág

2010-ben is nagyon eredményesen fejlődött a hitelkártya-üzletág. Az év során a bank több kimagaslóan vonzó kártyaértékesítést támogató marketingprogramot szervezett. Többek között megismételte a tavalyi, nagy sikerű Malév–Citibank hitelkártya-promóciót, amelynek keretében a részvételi feltételeket teljesítő minden új kártyabirtokos ügyfél egy ingyenes retúr repülőjegyet kapott ajándékba, illetve a Shell–Citibank hitelkártyák esetében 10 000 forintot tankoltak vissza minden új kártyabirtokos kártyájára. A kártyahasználat ösztönzése céljából partnereivel együttműködve változatos szezonális ajánlatokkal, valamint különleges vásárlási és készpénz-visszatérítési lehetőségekkel jelentkezett a pénzintézet. Továbbfejlesztette a hitelkártyákhoz kapcsolódó kiegészítő szolgáltatásait, amelyek közül megemlíthetjük a hitelkártyás költések automatikus visszafizetési lehetőségét Citibank vagy más bankszámláról, illetve a kártyához kapcsolódó kölcsönlehetőségek bővítését.

Betéti és befektetési termékek

A piacvezető Citibank 0 Ft-os bankszámlacsomagot tavaly harmadszor is elsőnek választotta a zsűri a MasterCard - Az év bankja versenyben "Az év lakossági számlacsomag terméke" kategóriában. Ilyen eredményt a verseny ötéves hazai történetében egyetlen pénzintézetnek sem sikerült még elérnie egy termékével sem. A célzott marketing- és értékesítési tevékenység eredményeként a Citibank 0 Ft-os bankszámlát nyitó új ügyfelek száma több mint 50 százalékkal növekedett 2010-ben. Több számlanyitást ösztönző promóciót is szerveztek év közben, így például a nyári akcióban egy Alfa Romeo személygépkocsi volt a főnyeremény, míg a hitelkártya-üzletággal közös promóció keretében az ügyfelek különleges vásárlási kedvezményekben részesülhettek. Tavaly bevezették a chipes betéti kártyát az új ügyfelek számára, és megkezdték a teljes betéti kártyaportfólió chipkártyára való lecserélését is a megnövelt biztonság érdekében.

A Citibanknál felismerték, hogy a stabilizálódó magyar gazdasági helyzetnek, illetve a pozitív irányba elmozduló kilátásoknak és piaci várakozásoknak köszönhetően az erős pénzügyi háttérrel rendelkező hazai befektetők közül egyre többen válnak nyitottá arra, hogy vagyonuk egy részét vagy egészét biztonságos, nemzetközi vagyonkezelési megoldásokkal kezeljék. Ezekre az ügyféligényekre válaszul tavaly nyáron a Citibank Londonnal együttműködve elindították a Citi International Personal Bank szolgáltatást Magyarországon. A szolgáltatás egyedi jellege abban rejlik, hogy az ügyfeleknek nem kell Londonba utazniuk, hanem itt, Budapesten kaphatnak befektetési tanácsokat, és intézhetik pénzügyeiket egy magyarul beszélő személyi bankár segítségével, akinek a munkáját egy szakembercsapat támogatja Londonból. A széles termékskálában megtalálható több mint 200 befektetési alap jegye, változatos részvény- és kötvényajánlatok 25 országból, rendszeres strukturált kötvényajánlatok, devizaárfolyam-ingadozásokat menedzselő megoldások, hitelezés, versenyképes kamatozású lekötött betétek, valamint londoni bankszámla.

Tavaly a bank bevezette a Tartós Befektetési Számlát, lehetőséget biztosítva ügyfeleinek, hogy a forint lekötött betétekben, illetve forint befektetési alapok jegyeiben tartott hosszú távú megtakarításaik, illetve befektetéseik után a törvény kínálta adókedvezményeket igénybe vehessék. A Citibank 15 Luxemburgban bejegyzett befektetési alap jegyeit tette elérhetővé forintban ügyfelei számára, hogy ezzel is bővítse az e számlához kapcsolódó lehetőségeket. Év végére összesen 11 alap- és vagyonkezelő partnercég 169 befektetési jegyét kínálta ügyfeleinek a bank, köztük részvény-, kötvény-, ingatlan-, pénzpiaci és egyéb alapok jegyeit. Emellett – a portfóliódiverzifikáció jelentőségét szem előtt tartva – számos forintban, euróban és dollárban denominált tőkevédett strukturált termékajánlattal is jelentkeztek 2010-ben.

2010-ben is tovább bővítették a Citigold Club exkluzív szolgáltatásait. A Citigold Club a Citigold ügyfelek életstílusához igazított privilégiumprogram, amelynek keretében az ügyfelek kedvezményes ajánlatok közül válogathatnak a divat, a szórakozás és az utazás területén világszínvonalú termékeket és szolgáltatásokat nyújtó Citibank-partnereknél. Tavaly Citigold Club Culinaria néven gasztronómiai szolgáltatásokkal bővítették ezt a kört. A Citibank partnereiként a hazai gourmet-világ közel száz legkiválóbb szereplője, közöttük éttermek, kávézók és borkereskedések kínálnak 15-20 százalék közötti kedvezményt a Citigold ügyfeleknek országszerte. Olyan éttermek csatlakoztak a partnerhálózathoz, mint a Gundel, a Callas, a Chateau Visz, az Onyx, az Enoteca Corso, az Aranyszarvas és a Ráspi éttermek, csak hogy néhányat említsünk a sok közül. Az ügyfelek által legkedveltebb vendéglátóhelyekkel tovább bővülő Culinaria klubban az állandó kedvezményeken felül a Citibank partnerei rendszeresen jelentkeznek majd további aktuális, egyedi ajánlatokkal, rendezvényekkel.

Biztosítási termékek

A növekvő ügyféligényekre válaszként az ING Biztosítóval közösen kidolgoztak egy rendszeres díjfizetésű, tőkegarantált terméket, a KRONOSZ Garantált Eurós Jövedelem életbiztosítást, amely tavaly óta elérhető a Citibank értékesítési hálózatában. Ez az elsősorban nyugdíj célú termék a unit-linked forma által kínált valamennyi előny mellett több tekintetben is a piacon egyedülálló befektetési lehetőséget és biztonságot nyújt az ügyfelek számára. Emellett tavaly óta a bank számlavezető ügyfelei számára is hozzáférhető a Chartis Europe S.A. Magyarországi Fióktelepe által kifejezetten a Citibank ügyfelei részére kifejlesztett Megbízható Gondoskodás daganatos megbetegedések esetére szóló biztosítás.

Lakossági hitelezés

A bank gyorskölcsönajánlata keretében tavaly november óta minden ügyfelének, aki Citibank fiókban igényel személyi kölcsönt a teljes hiteldokumentáció benyújtásával, rekordgyorsaságú, 24 órán belüli hitelbírálatot, illetve jóváhagyott hitelbírálat esetén kölcsönfolyósítást ígér. A bank kedvezményes ajánlatai közül megemlíthetjük az interneten keresztül kezdeményezett személyi hitelt, illetve a Citibank Praktikus Kölcsönt, amelyet a feltételek teljesülése esetén 2-3 százalékos kamatkedvezménnyel kínálnak.

Kkv-üzletág

A kis- és középvállalati üzletágban új lendülettel szolgálták ki az ügyfeleket, és tovább erősítették az ügyfél-kapcsolattartó csapatot, valamint a bankfiók-hálózati jelenlétet. A következetes kockázatkezelésnek köszönhetően megőrizték hitelportfóliójuk minőségét. Az üzletágban a kezdő vállalkozásoktól az éves nettó 50 milliárd forint árbevételig terjedő cégek számára ajánlanak változatos számlavezetési, elektronikus banki, finanszírozási, valamint devizakockázat-kezelési megoldásokat. Az üzletág az edukációs tevékenységét kiemelten fontosnak tartja ügyfélkapcsolatai építésében. Országos Treasury Roadshow rendezvényein szakértői bemutatták az ügyfeleknek a devizakockázat-kezelési eszközök teljes tárházát. Az aktuális gazdasági kérdésekről szóló kötetlen kerekasztal-beszélgetéseken pedig a piaci kihívásokról és lehetőségekről beszélgettek az ügyfelekkel, illetve arról, hogy miként tudják őket támogatni üzleti és pénzügyi céljaik elérésében. Továbbfejlesztették a Citibank támogatásával működő, kkv-knak szóló www.haszonkulcs.hu weboldalt, amely tavaly is számos új látogatót vonzott.

Társadalmi felelősségvállalási programok

A Citibank Magyarországnál elkötelezetten támogatják a helyi társadalmi közösségeket céljaik elérésében. A Citi globális társadalmi felelősségvállalási stratégiájával összhangban elsősorban a pénzügyi oktatásra, valamint a társadalmi vállalkozások fejlesztésére fektetik a hangsúlyt. Közösségi programjaikat az adott területen jeleskedő, nagy szaktudással és jelentős tapasztalattal rendelkező nonprofit partnereikkel közösen alakítják ki és valósítják meg, minden esetben a citibankos önkéntes dolgozók együttműködésével.

A Citibank Magyarország legjelentősebb hosszú távú közösségi programjainak eredményei:

130 000 diák az ország 310 általános iskolájában tanulhat a pénzügyi oktatási tananyagokból, amelyeket a 2001 óta a Junior Achievement Alapítvánnyal közösen megvalósított Citibank Pénzügyi Oktatási Iskolatámogatási Program keretében adományoztak.

1000 egyetemi hallgató vett részt a 2004 óta zajló, a Budapesti Corvinus Egyetemet támogató oktatási programban. A Vállalkozások Pénzügyei Tanszéken az oktatás színvonalának növeléséhez citibankos önkéntes szakemberek banki témájú előadás-sorozatával, Esettanulmányi Versennyel és A legjobb végzős hallgató címért folyó versennyel járulnak hozzá.

50 civilszervezet és kisvállalkozás vett részt 2007 óta a Citibank társadalmi vállalkozásfejlesztő programjaiban, amelyeket a NESsT nonprofit szakmai szervezettel partnerségben valósítottak meg.

37 000 facsemetét ültettek el a főváros környéki erdőkben az e-számlakivonatra áttért ügyfelek nevében a 2008-ban elindított Ültessünk fákat a jövőért program keretében.

17 tehetséges fiatal, közgazdasági és pénzügyi szakember tanulhatott tovább a 2002-ben a Citibank Magyarország kezdeményezésére alapított Felkai András Ösztöndíj segítségével.

600-nál is több hátrányos helyzetű, illetve sérült gyermek élhet és tanulhat jobb környezetben annak a munkának köszönhetően, amelyet a Citibank helyi önkéntes csapatai végeztek 2005 óta a minden évben megszervezett Citi Globális Közösségi Napon.

Több ezer kisgyermek gyógyulásában nyújtott segítséget a bank az 1998 óta zajló országos kórháztámogató programjával.

Több száz fiatal, tehetséges magyar komolyzenei zenésznövendék tanulhatott tovább, illetve vehetett részt nemzetközi mesterkurzusokon és versenyeken a Liszt Ferenc Zeneakadémia Baráti Köre Egyesülettel 2001 óta tartó közös programjuk jóvoltából.

További információk a Citibank termékeiről és szolgáltatásairól, valamint a társadalmi felelősségvállalási programjairól a www.citibank.hu honlapon olvashatók.

A Citibank Europe plc Magyarországi Fióktelepe legfontosabb pénzügyi adatai (2010. december 31., MSZSZ szerint)

  millió Ft
Megnevezés 2010

Eszközarányos nyereség (ROA)

1,64%

Adózás előtti eredmény

13.010

Adózott eredmény

10.451

Mérlegfőösszeg

628.603

Nettó hitelállomány

141.624

Nettó lakossági hitelállomány

65.814

Nettó vállalati hitelállomány

75.810

Betétállomány

343.992

Lakossági betétállomány

95.834

Vállalati betétállomány

248.158

Nettó kamatbevétel

31.997
Vissza a Sajtószobába