Hungarian | English

34 társadalmi vállalkozás indulhat a rekordszámú 74 pályázó közül a 2011 NESsT-Citi Regionális Társadalmi Vállalkozások Versenyén

2011. április 21.

A NESsT és a Citibank 34 magyarországi, szlovákiai és csehországi, a civilszférában működtetett társadalmi vállalkozás részvételével elindítja a 2011 NESsT–Citi Regionális Társadalmi Vállalkozások Versenyét. Az idei a harmadik társadalmi vállalkozásokat fejlesztő regionális program, amelyet a Citi Alapítvány anyagi támogatásával valósítanak meg a 2007. évi indulás óta. A résztvevőket a 39 magyarországi szervezetet is magában foglaló rekordszámú 74 pályázó közül választották ki. Az idén áprilistól jövő tavaszig tartó programban országonként átlagosan tíz civilszervezethez kapcsolódó társadalmi vállalkozás vesz részt, amelyek közül mindhárom országból a verseny győztese 10 ezer dolláros díjban is részesül.

A civilszervezetek az idén is változatos ötletekkel pályáztak, köztük számos olyan innovatív társadalmi vállalkozási koncepcióval, amely a fizikai vagy értelmi fogyatékkal élő emberek fejlesztését, illetve a hátrányos helyzetű társadalmi rétegek munkahelyteremtését célozza, de a környezetvédelemmel kapcsolatos elképzelések is szép számmal szerepeltek.

A civil szférában működő vállalkozások számára szervezett 2011 NESsT–Citi regionális társadalmi vállalkozásfejlesztő program a NESsT Közép-Európában működő társadalmi vállalkozások fejlesztésére irányuló, évtizednyi tapasztalattal gazdagodott programja alapján zajlik, és a Citi Alapítvány támogatásával valósul meg, a magyarországi, csehországi és szlovákiai Citibank önkénteseinek aktív közreműködésével. A képzés hatékonyságának növelése céljából az idei program elsőként az egységes angol helyett mindegyik országban a szervezetek anyanyelvén zajlik.

Batara Sianturi, a Citibank Magyarország elnök-vezérigazgatója elmondta: „2011-ben kontinensszerte az Önkéntesség Európai Évét ünnepeljük, így nagyon örülünk, hogy az e programhoz önkéntesként való csatlakozást is felajánlhatjuk munkatársainknak a többi önkéntes lehetőség mellett. A Citibank dolgozói nagy lelkesedéssel fordítják idejüket önkéntes szolgálatra, hogy tudásukkal és tapasztalataikkal segítsék a közösségeket. Ezzel a Citi társadalmi felelősségvállalási stratégiájával összhangban megvalósított programmal példát kívánunk mutatni, hogy milyen nagy eredményeket lehet elérni, ha olyan jeles szakmai non-profit szervezetekkel működünk együtt, mint például a NESsT, illetve a programban részt vevő társadalmi vállalkozások.”

A program egy tréningsorozatból és egyéni mentorálásból áll, amelynek során a részt vevő szervezetek feltérképezik vállalkozási ötletük megvalósíthatóságát, majd a tanultak alapján megírják az üzleti tervet. Az üzleti tervezés elméleti ismereteinek megszerzése mellett a szervezetek gyakorlati tanácsokat és útmutatást is kapnak a NESsT szakembereitől, illetve a Citibank önkénteseitől. Az első workshopot áprilisban tartották, és a program egy év múlva a legjobb üzleti terveket díjazó ünnepséggel zárul.

Magyarországon 2010-ben a legkiválóbb üzleti tervet készítő szervezetnek járó 10 ezer dolláros díjat a budapesti Csoport-téka Egyesület nyerte el, amely a munkaerőpiacon gyakran többszörösen hátrányos helyzetben lévő személyek munkahelyi reintegrációján dolgozik.

„Az elnyert díj összegét vállalkozásunk továbbfejlesztésére fordítottuk a pénzügyi tervezés, a munkafolyamatok szervezése, illetve az értékesítés és a marketing területén. A díjból tréningjeink és szolgáltatásaink népszerűsítésének költségeit is fedezni tudtuk, s egy értékesítési és marketingfeladatokat ellátó új kollégát is tudtunk alkalmazni, aki nagyban hozzájárult növekedési tervünk megvalósításához. Továbbra is a legmagasabb színvonalon kívánjuk végezni munkánkat” – mondta Sófalvi Tímea, a Csoport-téka Egyesület egyik alapító munkatársa.

„Örülünk, hogy programunk iránt továbbra is nagy az érdeklődés a társadalmi vállalkozások körében. Az idén nem csupán a pályázó szervezetek száma növekedett, hanem az általuk bemutatott társadalmi koncepciókban is nagy fejlődést tapasztaltunk. Úgy látjuk, hogy egyre több civilszervezet indít társadalmi vállalkozást, hogy egyrészt megoldást kínáljanak olyan égető társadalmi problémákra, mint a munkanélküliség vagy az elszegényedő rétegek felzárkóztatása, másrészt fenntartható bevételi forrást biztosítsanak a maguk számára” – mondta Roxana Damaschin-Tecu, a NESsT Europe vállalkozásfejlesztési igazgatója.

Vissza a Sajtószobába